پل ها سازه های عظیمی هستند که به منظور سهولت در تردد افراد و وسایل نقلیه موتوری و غیر موتوری و کاهش حجم ترافیکی از محلی به محل دیگر ساخته و استفاده میشوند ،این سازه ها در نقاط مختلف با شرایط آب و هوایی گوناگون در انواع چوبی ، فلزی و بتنی طراحی و ساخته میشوند و در اثر گذر زمان و استفاده طولانی مدت از آنها دچار فرسودگی و خرابی از جمله : رسوب زدگی ، جرم گرفتگی ، زنگ زدگی و تغییر بافت و سایر موارد فرسودگی میشوند که نیازمند به تعمیر ،ترمیم و بازسازی هستند که یکی از روشهای سریع ، ارزان و مقرون به صرفه و خیلی کاربردی برای حذف آلودگی های روی سطح پل ها و بازسازی آنها استفاده از روش سندبلاست میباشد.
یکی دیگر از خدمات مجموعه نوید بهسازی ارائه خدمات سندبلاست پل ها میباشد که مانند سایر خدمات بلاستینگ نیازمند دانش و مهارت و تجربه کافی و اپراتورهای ماهر و کاردان در این زمینه میباشد.
به طور کلی در سندبلاست پل ها و سایر خدمات بلاستینگ به منظور پیشگیری از وقوع خطرات و کاهش ریسک ناشی از بلاستینگ باید این اقدامات کنترل شده را انجام داد که عبارتند از :
۱- ارائه آموزش های ایمنی مربوطه و ثبت سوابق
۲- تدوین و استفاده از دستورالعملهای کار ایمن
۳- به کارگیری اپراتور ماهر
۴- تعمیر و نگهداری صحیح دستگاه ها
۵- بازرسی ادواری از دستگاه ها
۶- کالیبراسیون کردن گیج ها
۷- عدم استفاده از سیلیس
۸- انجام معاینات ادواری دستگاه تنفسی
۹- بازرسی های روزانه Hse
۱۰- انجام کار در شرایط اقلیمی مناسب
۱۱- نوشیدن شیر در نوبت های کاری توسط پرسنل
۱۲- حفاظ بندی ،محصور سازی و علامت گذاری محل کار
۱۳- استفاده از وسایل حفاظت فردی مناسب مثل ایرپلاگ ،ایرماف، ماسک های تنفسی ،دستکش ،کفش ایمنی و لباس مخصوص سندبلاست و شیلد مطابق استاندارد
۱۴- تدوین رویه مناسب انجام کار ایمن در ارتفاع
۱۵- استفاده از داربست ایمن
۱۶- استفاده از هارنس ایمنی کار در ارتفاع
۱۷- نصب توری بزرگ در زیر محل کار
۱۸- اتصال بدنه دیگ سندبلاست به زمین (برقراری سیستم earthing)
۱۹- تأمین روشنایی محل در شرایط نامناسب نور
۲۰- توقف کار در هنگام کمبود روشنایی
برای سندبلاست پل و پلها استاندارد آماده سازی سطح باید sa3 یعنی سطحی کاملا یکنواخت و بدون ذره ای مواد آلاینده خارجی روی سطح و ایده آل و آماده برای اجرای پوشش باشد.
اما در سندبلاست پل ها باید این موارد را رعایت نمود تا از نظر فنی و مهندسی سندبلاست پل بدون خطا انجام شود :
۱- هوای فشرده باید کاملا خشک و عاری از روغن باشد چنانچه هوای فشرده مرطوب و حاوی روغن باشد باعث زنگ زدگی مجدد سطح شده و روغن آن باعث کاهش چسبندگی پرایمر میشود.
۲- اندازه مسباره باید بین سه دهم میلی متر تا سه میلیمتر باشد زیرا ریز تر ازین کارایی ندارد و درشت تر از آن باعث گرفتن خروجی نازل میشود و همچنین روی سطح شکسته و باقیمانده آهکی ایجاد میکند که سبب کاهش چسبندگی و تاول زدگی پرایمر میشود.
۳- سطح سندبلاست شده باید با هوای فشرده تمیز و عاری از گرد و خاک شود.
۴- جهت خروجی نازل سندبلاست و سطح فلز باید زاویه ای در حدود چهل و پنج درجه باشد اگر عمودی باشد سبب شکستن مسباره روی سطح میشود و اگر که زاویه مایل باشد راندمان زبری سندبلاست به شدت کاهش میباید ،حداقل زبری سطح سندبلاست شده باید بیست و پنج میکرون باشد که توسط دستگاه زبری سنج اندازه گیری می شود .
۵- زمان اتمام سندبلاست و اجرای اولین لایه رنگ باید کمتر از چهار ساعت باشد.
برای دریافت اطلاعات و مشاوره و همچنین درخواست خدمات میتوانید با شماره 09129451074 تماس حاصل فرمایید و یا از طریق شبکه های اجتماعی با ما در ارتباط باشید.