یکی از راه های زیباسازی و احیای مجدد سالنهای مراکز صنعتی و سوله ها رنگ آمیزی آنها می باشد که رنگ آمیزی سوله کاری تخصصی است و نیازمند تجربه و مهارت کافی و لازم و ابزار آلات مخصوص به خودمی باشد.لازم به ذکر است که رنگ مورد لازم برای رنگ آمیزی سوله رنگی مخصوص و دارای ویژگی های منحصر به فرد و خاص می باشد که قابلیت تحمل سرما و گرما و حالات شیمیایی و فیزیکی و اصطکاک را داشته باشند.
در مجموعه نوید بهسازی همواره سعی بر این است بهترین و با کیفیت ترین رنگها با راندمان اجرای ایده آل خدمت مشتریان ارائه شود .
قیمت رنگ آمیزی سوله به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله این موارد میتوان به متراژی که میخواهد رنگ آمیزی شود ، نوع رنگی که مورد استفاده قرار میگیرد یا پیشنهاد میشود، نحوه زیرسازی رنگ و عملیات لازم در جهت آماده سازی سطح و ابزار آلات مورد نیاز برای اجرای کار در ارتفاع و رنگ آمیزی اشاره کرد که قیمت رنگ آمیزی سوله با توجه به این موارد و جمع بندی و لحاظ این فاکتورها ارائه میشود و در صورت توافق بین کارفرما و پیمانکار قرار داد کاری منعقد میشود.
بهترین ابزار برای رنگ آمیزی سوله و نمای سوله و سالنها و مراکز صنعتی استفاده از دستگاه های رنگ پاش بسیار قوی یعنی دستگاه های ایرلس میباشد که این دستگاه ها انواع مختلفی دارند که هرکدام جایگاه و کاربرد مخصوص به خود را دارند که به صورت مفید و مختصر در رابطه با این ابزار ها توضیح خواهیم داد.
.در سال ۱۹۸۲ آقای فرانسیس دیوید میلت Francis Davis Millet اولین و پایه و اساس سیستم پاشش رنگ را اختراع کرد که با کمک آقای ادوارد سیمور Edward Seymour این تکنیک را گسترش داده و به صورت قوطی های اسپری رنگ امروزی در آوردند.
امروزه انواع مختلفی از سیستم های پاشش رنگ وجود دارد اما به طور کلی میتوان آنها را به دو دسته کلی ایر اسپری Air Spray ( پاشش به وسیله هوا ) و ایرلس اسپری Ailrless Spray ( پاشش بدون هوا ) دسته بندی کرد .
در سیستم ایر اسپری یا پاشش با هوا ؛ هوای فشرده در داخل رنگ دمیده شده و آن را به ذرات بسیار ریز تبدیل میکند. به این عمل اتمیزه شدن میگویند . عمومی ترین روش سیستم پاشش ایر اسپری پیستوله های بادی است. در پیستوله های بادی رنگ داخل یک مخزن ریخته میشود که به وسیله لوله باریکی به یک مجرا که در دسته پیستوله قرار دارد و در آن هوای فشرده در جریان است راه دارد. عبور هوای فشرده در دسته پیستوله بادی سبب مکیده شدن رنگ از مخزن یا همان کاسه پیستوله بر اساس اثر ونتوری شده و در داخل دسته با هوای فشرده مخلوط و اتمیزه میشود. سپس با خروج از نازل ذرات رنگ سوار بر هوای فشرده بر روی سطح مورد نظر می نشیند.
انواع مختلفی از دستگاه های ایرلس در بازار وجود دارد اما همگی از روش یکسانی تبعیت میکنند. در دستگاه های ایرلس رنگ به وسیله پمپ با فشار بسیار بالا از طریق یک شلنگ فشار قوی به سمت گان ایرلس هدایت شده و در انتهای گان ، از تیپ یا همان نازل ایرلس عبور کرده و اتمیزه و به سطح مورد نظر پاشیده میشود . نازل ایرلس یا تیپ ایرلس وظیفه شکل دهی به الگوی پاشش متناسب با عرض مورد نیاز و مقدار خروجی رنگ مورد نیاز را بر عهده دارد. همچنین میزان خروجی رنگ را میتوان علاوه بر تیپ ایرلس با استفاده از فشار دستگاه ایرلس نیز کنترل کرد .
اساس عملکرد سیستم های پاشش ایرلس اصول ویسکوزیته و کشش سطحی که ذرات رنگ را به صورت مایع کنار یکدیگر نگه میدارند و اتمیزه شدن که رنگ را به جای یک سیال مایع به ذرات بسیار ریز جدا از هم تبدیل میکند استوار است. در سیستم های پاشش ایرلس ، انرژی وارد شده به رنگ از طریق تحت فشار قرار گرفتن آن به وسیله پمپ ایرلس به قدری زیاد است که میتواند اتمیزه شدن را حاصل نماید.
رنگی که در داخل شلنگ ایرلس تحت فشار قرار گرفته و به صورت مداوم و تحت فشار بسیار بالا از خروجی بسیار ریز تیپ ایرلس خارج میشود ، به محض مواجه با هوای محیط به صورت ابری از ذرات بسیار ریز با سرعت بالا در می آید. این اوریفیس (خروجی ریز نازل) تیپ ایرلس است که مقدار خروجی رنگ از گان ایرلس و عرض و الگوی پاشش ایرلس را تعیین میکند. به همین سبب تیپ های ایرلس متنوعی با خروجی ها و عرض و الگوی پاشش های مختلف در بازار وجود دارد.
منظور از دستگاه ایرلس در این جا همان بخشی اصلی سیستم است که وظیفه مکش ، پمپاژ و کنترل فشار پمپاژ رنگ را بر عهده دارد . تغریبا در تمامی دستگاه های ایرلس یک بخش پمپ وجود دارد که در اصطلاح به آن بخش زیر پمپ یا بخش سیال گفته میشود . کار بخش پمپ ایرلس ، پمپاژ رنگ با مقدار مشخصی رنگ تحت فشار زیاد از طریق شیلنگ رنگ ایرلس به سمت گان و نازل میباشد . برای رسیدن به این منظور تمامی پمپ ها دارای شیر یک طرفه ورودی و خروجی و یک پیستون یا دیافراگم هستند که هنگامی که دستگاه شروع به کار میکند وظیفه مکش و پمپاژ رنگ را به عهده دارند .
یک پمپ ایرلس به وسیله یک موتور الکتریکی یا بنزینی ، هیدرولیکی یا پنوماتیک (بادی) به حرکت در می آید . در پمپ های ایرلس برقی و بنزینی ؛ نیروی محرکه موتور به دو صورت عمل میکند. در ایرلس های دیافراگمی که تکنولوژی قدیمی تری هستند ، نیروی موتور محرک یک پمپ روغن میشود که روغن پرده دیافراگم را مرتعش کرده و پرده دیافراگم عمل مکش و پمپاژ رنگ را انجام میدهد. نوع طراحی پمپ ایرلس دیافراگمی مشابه پمپ های سمپاش است با تفاوت هایی در نوع دیافراگم و شیر های یکطرفه ورودی و خروجی. در پمپ های ایرلس پیستونی ، نیروی محرکه موتور یک گیربکس را چرخانده وخروجی گیربکس به واسطه یک مکانیزم لنگ و لغزنده شاتون و در نهایت پیستون پمپ پیستونی را بالا و پایین میکند . بالا و پایین شدن پیستون مکش و پمپاژ رنگ را حاصل میکند. در پمپ ایرلس پیستونی یک سنسور فشار مکانیکی یا الکترونیک فشار حاصل از عملکرد پمپ ایرلس را دریافت کرده و به واحد کنترل دیجیتال دستگاه یا در مدل های مکانیکی به یک رله قطع و وصل برق موتور انتقال میدهد. در دستگاه های ایرلس برقی دیافراگمی تنظیم فشار دستگاه ایرلس به وسیله یک شیر ریلیف روغن انجام میشود .
در دستگاه ایرلس بادی ، نیروی محرکه دستگاه از طریق هوای فشرده تامین میشود . هوای فشرده وارد بخش موتور هوا یا اصطلاحا ایرموتور شده و ایر موتور نیروی ورودی هوای فشرده را به حرکت رفت و برگشتی یک شفت تبدیل میکند . شفت ایر موتور نیز به شفت پمپ ایرلس متصل است و حرکت رفت و برگشتی برای آن را فراهم میکند . کنترل فشار در دستگاه ایرلس بادی به صورت کاملا مکانیکی و با موازنه نیروی ایر موتور و پمپ انجام میشود. موازنه نیرو در پمپ ایرلس بادی بر اساس معادله زیر است :
سطح مقطع پیستون هوای ایر موتور x فشار هوای وارد شده به ایر موتور = سطح مقطع موثر پیستون ایرلس x فشار رنگ
هر زمان که این موازنه حاصل گردد دستگاه ایرلس خود به خود متوقف میشود . در هر دستگاه ایرلس بادی معادله فوق صادق میباشد . در معادله فوق ” سطح مقطع پیستون ایرموتور ایرلس ” و “سطح مقطع موثر پیستون پمپ ایرلس ” مقادیری ثابت میباشند . بنابراین متغیر های ما ” فشار هوای وارد شده به ایر موتور” و “فشار رنگ ” هستند که با یکدیگر نسبت مستقیم دارند . در دستگاه های ایرلس بادی ؛ متغیر تحت کنترل ما ” فشار هوای وارد شده به ایر موتور” است و خروجی سیستم ” فشار رنگ ” بنابر این با کنترل فشار هوای ورودی ایرموتور ایرلس بادی میتوان فشار رنگ خروجی را کنترل کرد . کنترل فشار هوای ورودی به وسیله یک رگلاتور هوای فشرده صورت میگیرد.
شایان ذکر است در دستگاه ایرلس بادی یا پنوماتیک رنگ به هیچ عنوان با باد مخلوط نمیشود و رنگ به صورت بدون اختلاط با باد یا همان ” ایرلس” پاشیده میشود . در این دستگاه نقش هوای فشرده صرفا تولید کننده انرژی لازم برای حرکت ایرموتور است و پس از انجام کار از اگزوز دستگاه خارج و به اتمسفر باز میگردد .
در دستگاه های ایرلس هیدرولیکی نیز مکانیزم و معادله فوق برقرار است با این تفاوت که نیروی محرکه لازم برای به حرکت درآورن شفت پمپ ایرلس از طریق فشار روغن هیدرولیک به یک هیدروموتور خطی وارد میگردد. در هیدروموتور خطی فشار روغن هیدرولیک تبدیل به حرکت خطی رفت و برگشتی شده و شفت پمپ ایرلس را به حرکت در می آورد.
همانطور که پیش تر به آن اشاره شد . دستگاه های ایرلس دارای تیپ های برقی – بنزینی – بادی و هیدرولیکی هستند در این بخش بر آنیم تا کاربرد های مختلف هردستگاه را شرح مختصری دهیم.
همانطور که پیشتر به آن شاره شد وظیفه اتمیزه کردن وتعیین الگوی پاشش و عرض پاشش ایرلس با تیپ یا نازل ایرلس است . هر سازنده تجهیزات ایرلس به طریق مخصوص به خود تیپ های ایرلس خود را تفکیک میکند که شناخت همه آنها مستلزم صرف زمان و کسب اطلاعات و تجربه است .گستره زیادی از تیپ های ایرلس در بازار موجود است که عموما بر اساس نوع تیپ از(نظر فشار) و همچنین شماره تیپ طبقه بندی میشوند.
همانگونه که دستگاه های ایرلس فشار خروجی مختلفی دارند ، تیپ های ایرلس نیز فشار کاری متفاوتی دارند . تیپ های ایرلس که برای دستگاه های ایرلس پنوماتیک و هیدرولیک استفاده میشوند فشار قوی هستند و تا فشار ۷۰۰ بار نیز کارایی دارند. تیپ های ایرلس که برای رنگپاش ایرلس برقی و بنزینی استفاده میشوند حداکثر تا ۳۰۰ بار توان تحمل فشار دارند. دسته ای جدید از تیپ های ایرلس نیز وارد بازار شده اند که به FLP شناخته میشوند که این دسته از تیپ ها با فشار کمتر از ۱۰۰ بار کار میکنند که دو دسته ی دیگر در این محدوده از فشار الگوی پاشش مناسبی را تشکیل نمیدهند. همچنین تیپ های HVLP نیز که در سیستم پاشش Air Assisted کاربرد دارند مشابه تیپ های ایرلس هستند .
اکثرتیپ های ایرلس موجود در بازار دارای یک شماره سه رقمی هستند. این شماره خصوصیات اوریفیس تیپ را برای ما بازگو میکند. برای درک اطلاعات یک تیپ ایرلس لازم است شماره سه رقمی آن را به دو بخش تقسیم کنیم . رقم اول را جداگانه بررسی میکنیم و دو رقم بعدی را جداگانه بعنوان مثال یک تیپ ایرلس با شماره ۷۲۱ را به دو بخش ۷ و ۲۱ تقسیم میکنیم.
هنگامی که تیپ ایرلس به شیوه صحیح و با فاصله صحیح در دست اپراتور قرار میگیرد ، با توجه به رقم اول شماره تیپ ، عرض پاشش بوجود می آید. عرض پاشش هر تیپ برابر است با حاصل ضرب رقم اول شماره تیپ در عدد ۵ بر حسب سانتی متر.
مثال : تیپ شماره ۷۲۱ عرض پاشش ۳۵ سانتی متر را به ما میدهد.
۳۵=۵×۷
مثال : تیپ شماره ۳۱۹ عرض پاشش ۱۵ سانتی متر را به ما میدهد
۱۵=۵×۳
رقم دوم و سوم : قطر سوراخ اوریفیس تیپ
شیلنگ مورد استفاده در سیستم پاشش ایرلس وظیفه انتقال رنگ از پمپ به پشت گان ایرلس را بر عهده دارد . شیلنگ ایرلس از فشار کاری ۲۵۰ بار تا ۷۰۰ بار ساخته شده و دارای لایه های سیم یا نخ با پوشش داخلی تفلونی هستند. شیلنگ های ایرلس در سایز های ۱/۴اینچ و ۳/۸ اینچ و۱/۲ اینچ بسته به نوع دستگاه مورد استفاده قرار میگیرد .
گان یا پیستوله یا تفنگی پاشش ایرلس همانگونه که از نام آن پیداست یک وسیله قطع و وصل جریان رنگ به کمک یک مکانیزم ماشه است . گان ایرلس وظیفه دارد جریان رنگی را که پمپ ایرلس تولید و شیلنگ با خود به داخل گان آورده است را با کشیدن و رها کردن ماشه توسط اپراتور در پشت تیپ ایرلس قطع و وصل نماید . همانند تیپ ها و شیلنگ ها ؛ گان های ایرلس نیز دارای دسته بندی از نظر نوع و فشار کاری هستند . برخی از گان های ایرلس دارای فیلتر توری با مش بندی مختلف درون دسته خود هستند که رنگ قبل از حرکت به سمت تیپ یکبار فبلتر میشود و برخی بدون فیلتر هستند. گان های ایرلس از فشار ۲۵۰ بار تا ۷۰۰ بار در بازار با توجه به فشار دستگاه ایرلس موجود است. عموما پورت ورودی گان های ایرلس ۱/۴اینچ است اما استثنائاتی نیز وجود دارد .
ویژگی رنگ های مورد استفاده در رنگ آمیزی سوله و نمای سوله:
رنگ های مخصوص رنگ آمیزی سوله و نمای سوله باید مقاوم در برابر گرما و سرما ،عوامل شیمیایی و مکانیکی ،آفتاب و سایر عوامل محیطی و منطقه ای باشند و دوام و ماندگاری خود را حفظ کنند و به راحتی از بین نروند پس باید از دوام و طول عمر و کیفیت عالی برخوردار باشند و به سطح زیبایی و ماندگاری ببخشند .
رنگ ها ترکیبات مختلفی هستند که برخی از آن ها صرفا به عنوان تزیین کننده و برخی از آن ها به عنوان عامل نگهدارنده در نظر گرفته می شود . لازم به ذکر است که این عامل سبب شده است میزان مصرف آنها متغیر باشد.
رنگ صنعتی سوله به طور کامل در سازه های موجود در سوله ها استفاده می شود کاربرد اصلی آن به عنوان یک پوشش مقاوم است و علاوه بر این باید دارای قابلیت چسبندگی بالا و مقاوم در برابر تغییرات جوی و محیطی نیز باشد که برخی از مهم ترین این ویژگی ها را بیان خواهیم کرد :
رنگ سوله به واسطه ی داشتن خاصیت ضدخوردگی معمولا اولین انتخاب برای پوشش دهی بافت فلزی ساختمان های صنعتی هستند. در طول سالیان گذشته پروژه های رنگ آمیزی سازه های فولادی همواره متناسب با پروتکلهای تنظیم شده در حیطه ی حفاظت از محیط زیست بوده است و علاوه بر عدم تاثیر سوء و به نوعی سازگاری با فضای اطراف بهترین عملکرد را برای افزایش دوام و پایداری سازه های فولادی ارائه می دهند.
امروزتحقیقات گسترده برای استفاده از لایه های کمتر رنگ های سوله اما با ضخامت بیشتر همچنان ادامه دارد تا از این طریق هم انرژی نیروی انسانی و هم بودجه ی خریداران حفظ شود.
امروزه استفاده از رنگ سوله روی ساختار و اسکلت فلزی سازه به گونه ای برنامه ریزی می شود که چند لایه ی متوالی را در بر بگیرند که در این حالت به آن ها پوشش های دوبلکس نیز می گویند.
همان طور که می دانید عناصر فولادی علاوه بر مقاومت ذاتی خود که به جهت تحمل بار و وزن سازه طراحی شده اند نیازمند یک پوشش رنگی ثانویه هستند که این ماهیت قدرتمند و بسیار مستحکم فولاد ها را برای یک مدت طولانی حفظ و تداوم بخشد و به طور کلی رنگ سوله تشکلیل شده از پرایمر ، پوشش زیرین و پوشش پایانی است که هرکدام از لایه ها با توجه به مکانیزم دفاعی خود عملکرد به خصوصی در پیش میگیرند که در ادامه بیشتر با نقش هر یک آشنا خواهیم شد .
به طور کلی نه تنها رنگ سوله، بلکه بسیاری از انواع رنگ های ساختمانی نیز همین ساختار را دارند که شامل اجزای ذیل هستند :
رنگدانه ها (pigment)
رنگدانه ها یکسری ترکیبات پودری آلی یا معدنی می باشند که منجر به تغییر رنگ یا نمای ظاهری ، کدر شدن آن ، حفظ انسجام لایه یا فیلم های رنگ سوله می شوند و همچنین در مواردی جلوگیری از خوردگی را به همراه دارند.
مواد چسبنده یا بایندرها (binder):
این ترکیبات غالباً برگرفته از رزین های مصنوعی و یا روغن های طبیعی می باشند از طرفی می توان به جای آن ها از ترکیبات معدنی از قبیل سیلیکات های حلال نیز استفاده کرد. به طور کلی بایندرها از اساسی ترین اجزای تشکیل دهنده ی رنگ سوله می باشند.
حلال (solvent):
عموماً از مواد حلال جهت حل کردن بایندرها و همچنین افزایش روان سازی رنگ و سهولت در کاربرد رنگ استفاده می شود. این ترکیبات می توانند تشکیل شده از مواد شیمیایی و یا حتی عناصر ارگانیک یا آب باشند.
رنگ سوله روی سطوح فولادی به روشهای متعددی اعمال می شوند و در همه ی موارد یک “فیلم مرطوب” (wet film) را ایجاد می کند که قبل از خشک شدن کامل دارای یک ضخامت بیشینه هستند و پیش از تبخیر شدن کامل حلال می توان ابعاد آن را با بکارگيری comb-gauge اندازه گیری کرد.
پس از تبخیر حلال، بایندرها و رنگدانه ها به عنوان لایه های نهایی سخت شده روی سطح باقی می مانند که ترکیبات اصلی رنگ سوله را تشکیل میدهند. ضخامت لایه ی خشک را می توان با یک دستگاه الکترومغناطیسی القایی مورد سنجش قرار داد.
میان ضخامت لایه مرطوب و ضخامت لایه خشک یک ارتباط ریاضی وجود دارد که اغلب با درصد حجم ماده ی جامد موجود در رنگ تعیین می شوند. بنابراین ضخامت نهایی از طریق ضخامت لایه ی مرطوب ضربدر درصد ماده ی جامد بدست می آید و این مقدار رابطه ی مستقیمی با مقاومت ماده در برابر خوردگی و فرسایش دارد.
رایج ترین متدهای دسته بندی رنگهای صنعتی غالباً از طریق بایندرها و یا رنگدانه های آن ها صورت می گیرد. پرایمرهای فولادی اغلب بنا به نوع رنگدانه های اصلی که به جهاتی در برابر خوردگی یک مانع یا سد ایجاد می کنند طبقه بندی می شوند.
به طور مثال پرایمرهای زینک فسفات اپوکسی و زینک کرومات اپوکسی و دیگر پرایمرهای زینک ریچ، به جهت وجود ترکیبات زینک قابلیت مقاومت در برابر عوامل بیرونی را دارند. از طرفی می توان هر کدام از این مواد محافظت کننده را در دیگر رزین های رنگی نیز بکار برد که هدف آن ها پوشش دهی سطوح فلزی در درجه اول و از سوی دیگر فراهم کردن یک بستر مناسب برای پذیرش لایه ی پایانی رنگ خواهد بود.
تاثیر پرایمرها در افزایش مقاومت رنگ سوله:
پرایمرها به طور مستقیم بر روی سطوح فولادی از پیش آماده سازی شده و یا در مواردی به جهت وجود نقایص ترمیم شده، اعمال می شوند. هدف از قرار دادن آن ها زیر پوشش اصلی رنگ سوله مرطوب سازی بستر و برقراری یک سطح چسبندگی عالی برای پوشش های بالاتر خواهد بود.
برای پرایمرهایی که اینگونه روی سطح مورد استفاده قرار می گیرند قطعاً درصد بسیار بالایی از فرآیندهای خوردگی را به تأخیر می اندازند. به طور کلی دو نوع اصلی پرایمر رنگ سوله وجود دارد که عبارتند از :
پرایمرهای اصلاح شده با ترکیبات فلزی آنودیک:
این پرایمرها غالباً به گونه ای طراحی شده اند که هنگام قرار گیری روی سطح و خشک شدن کامل عملاً به صورت لایه های فداشونده عمل می کنند و تا زمانی که توان مقاومت در برابر رطوبت را داشته باشند سطح فولاد را از محیط خارج جدا می کنند، به بیان دیگر تا تمام شدن فلز آندی این عملیات حفاظتی را ادامه می دهند.
پرایمرهای متکی بر چسبندگی بالا و بکارگیری از بایندرهای شیمیایی:
با بکارگيری از این پرایمرهای رنگ سوله در پایان چسبندگی فوقالعاده بالایی به شرطی که سطح کاملاً تمیز شده باشد، ایجاد خواهد کرد و با این نوع عملکرد از هر نوع زنگ زدگی می توان جلوگیری کرد. پرایمرهای اپوکسی دو جزئی معمولی یکی از بهترین ها در پوشش دهی رنگ سوله هستند.
در ماهیت آن ها عناصری وجود دارد که می توانند پروسه ی خوردگی را به طور کامل مختل کنند. به طور مثال زینک فسفات اپوکسی ها جزو این مواد مهار کننده هستند که در دنیای محلول های پیش رنگ مدرن استفاده می شوند.
پوشش های میانی و پایانی رنگ سوله :
از پوشش های میانی یا intermediate coat جهت شکل دهی کل ضخامت فیلم مجموعه بکار گرفته می شود. به عنوان یک قاعده ی کلی ، هرچقدر لایه ها در یک مقدار استاندارد و ضخیم باقی بمانند، طول عمر و پایداری بیشتری نیز خواهند داشت.
لایه های میانی به این دلیل اعمال می شوند که مقاومت و محافظت کلی پوشش های رنگ سوله را افزایش دهند و عملاً نفوذپذیری در برابر رطوبت و اکسیژن را به کل از بین ببرند. وجود عناصری مانند اکسید آهن در ترکیبات این نوع پوشش ها مانع نفوذ رطوبت موجود در جو می شوند و از جهاتی نیز استحکام کششی رنگ سوله را ارتقاء می دهند.
بنابراین آنچه که باید همواره مورد توجه قرار دهید ترتیب قرار گیری پوشش ها می باشد که پرایمرها و پوشش میانی از اولویت های کار اعمال رنگ سوله است. اعمال پوشش نهایی رنگ سوله استحکام سطحی لایه های زیرین را فراهم می کند. با توجه به شرایط محیط و اینکه در کدام ناحیه قرار گرفتند به عنوان اولین لایه های در تماس با محیط هستند و از این جهت مسئولیت سنگینی را بر عهده دارند چرا که آن ها باید نور خورشید و همچنین آب و هوای پر تنش را تحمل کنند و دچار تغییر ساختار نشوند.
۱_رنگ های آلکیدی:
این نوع از رنگ سوله عموماً جزو رنگ های خشک شونده توسط جریان هوا هستند به این صورت که با طی یک فرآیند اکسیداتیو که اغلب با جذب مولکول های اکسیژن هوا همراه است یک لایه ی رنگی نسبتاً نازکی را ایجاد می کنند.
غالباً این نوع رنگ ها مقاومت قابل قبولی را از خود ارائه می دهند و می توانند در یک بازه ی زمانی تقریباً طولانی رویه ی محافظی را برای سطح فلز فرآهم آورند اما دیگر انواع رنگ سوله که در ادامه ذکر می کنیم نسبتاً دارای مقاومت بیشتری هستند.
۲_رنگ های اکریلیزه شده لاستیکی و وینیل ها :
این نوع از رنگ سوله مقاومت بالایی در برابر واکنش های شیمیایی دارند. و برای تشکیل فیلم هیچگونه فرآیند اکسیداسیونی رخ نمی دهد و تنها از طریق تبخیر حلال، لایه های رنگ خشک می شوند. در مجموع ضخامت خوبی از لحاظ لایه های تشکیل دهنده دارند و لازم است شرایط محیطی مساعدی را برای خشک شدن کامل آن ها فراهم کنیم. پوشش های شکل گرفته تقریبا نرم هستند اما نسبت به سایش و خوردگی فوقالعاده با دوام می باشند. رنگ های قیری که به نوعی جزو عایق رطوبتی می باشند زیر مجموعه ی این ترکیبات تک جزئی هستند.
۳_رنگ اپوکسی و رنگ پلی اورتان :
ترکیبات رنگ سوله اپوکسی و پلی اورتان اغلب جزو مواد دو جزئی محسوب می شوند که لازم است یک اختلاط صحیح نسبت به آن ها انجام دهیم. با این کار منجر به شکلی گیری یک واکنش شیمیایی در محلول خواهیم شد که لازم است در مدت زمان کوتاهی آن ها را روی سطح اعمال کنیم.
پس از آنکه تبخیر حلال اتفاق افتاد از طریق بروز یک واکنش پلیمریزاسیون لایه های پوششی رنگ سوله سخت تر خواهند شد. از طرفی می توان با بکارگيري رزین های مایع با ویسکوزیته پایین عملاً از استفاده ی هرگونه حلال جلوگیری کرد که اغلب به آن ها ترکیبات با حلال کم و یا بدون حلال نیز گفته می شود که ضخامت بالایی دارند.
پرایمر زینک سیلیکات:
این پرایمرهای رنگ سوله مانند دیگر انواع پوشش های غنی از زینک حفاظت بسیار بالایی را برای سطح فلز بستر فراهم می کنند که از جهاتی قابل مقایسه با زینک ریچ اپوکسی ها نیز هستند. از طرفی یکسری محدودیت های جزئی دارند که قابل چشم پوشی است. به عنوان مثال در حین جوشکاری فلزات پوشیده شده از این پرایمر ممکن است نمک های زینک یا بخارات اکسید زینک ایجاد شود.
با این حال تا به امروز ترکیبات خاصی از این مواد ساخته شده اند که دارای مقادیر کنترل شده یا کمی از زینک هستند که قابلیت جوش پذیری فلزات را افزایش می دهد اما ممکن است قدری از مقاومت آن ها کاسته شود. پرایمرهای زینک سیلیکات بنا به تجربه ی کاربری خوبی که دارند به عنوان یکی از بهترین ترکیبات پیش رنگ سوله قلمداد می شوند.
پرایمر رنگ سوله زینک ریچ اپوکسی:
این پرایمرها می توانند از ترکیبات زینک کاهش یافته نیز استفاده کنند. نوع غنی آن ها اغلب تا ۸۵ درصد پودر زینک را در محلول خود دارند و نوع کاهش یافته ی آن نیز تا ۵۵ درصد کل ماده را پودر زینک تشکیل می دهد.
بعد از اعمال آن ها برای رسیدن به یک نتیجه ی مطلوب و فوقالعاده ایده آل بهتر است رنگ رویه ی دیگری نیز در سریع ترین زمان اعمال شود چرا که این پرایمرها در محیط های پر تنش مستعد تشکیل لایه های خورنده ی زینک سفید هستند که لازم است قبل از اعمال رنگ سوله جدید برداشته شوند.
پرایمرهای اپوکسی:
این مواد تشکیل شده از رزین های اپوکسی و ترکیبات پلی آمید هستند که از انواع رنگدانه های بازدارنده تشکیل شده اند. پرایمر رنگ سوله زینک فسفات اپوکسی از رایج ترین این ترکیبات هستند که بالاترین دوام را در گروه خود دارند.
دما و رطوبت دو المان اساسی در بکارگیری هر نوع پوشش رنگی می باشد که می تواند تاثیر مستقیمی بر کیفیت رنگ سوله بگذارد به طور کلی ایده آل ترین شرایط شروع کار در دمای معتدل ۲۵ درجه ی سانتیگراد و رطوبت نسبی ۱۰ تا ۱۵ درصد است. دمای هوا و دمای سطح فولاد هر دو بر مدت زمان تبخیر حلال رنگ سوله تأثیر می گذارند، به همین دلیل است که در موقعیت های مختلف تایم و زمان خشک شدن کامل متفاوت خواهد بود.
اگر پدیده ی چگالش روی سطح فولاد رخ داده است و رطوبت نسبی اتمسفر از حد طبیعی بالاتر است، پیشنهاد می شود تا رسیدن به یک رطوبت مناسب هوا صبر کنید چرا که در صورت استفاده از رنگ سوله ممکن است آن حد چسبندگی عالی رخ ندهد.
البته ممکن است بنا به مقتضیات زمان و مکان چنین شرایط خوبی مهیا نباشد که این دامنه ی تغییرات یا حداقل و حداکثر شرایط مطلوب همگی در کاتالوگ محصولات آورده شده اند که لازم است دقت بالایی نسبت به آن ها داشته باشید. با این اوصاف ، رنگ سوله با ویژگی های خاص مانند داشتن مقاومت لازم در برابر رطوبت نیز در دسترس هستند.
این رنگها به نوعی برای شرایط سخت رطوبتی ساخته شده اند که می توانند از توقف پروژه تا رسیدن به اوضاع مطلوب و خنثی آب و هوایی جلوگیری کنند .
تهیه ی مواد اولیه، نخستین مرحله برای شروع هر نوع پروژه ی رنگ آمیزی می باشد اما نحوه ی اعمال آن ها نیز نیازمند رعایت یکسری تکنیک های راهبردی می باشد تا از این طریق بتوانید طبق یک چارچوب از پیش تعیین شده به نتیجه ی موفقیت آمیزی دست پیدا کنید. همه ی این موارد توسط متخصصان تیم نوید بهسازی (نماشویی) در قالب مشاوره به مشتریان گرامی ارائه می شود تا از این طریق یک روند صحیح و اصولی را از ابتدا تا پایان کار در پیش بگیرید.